Składniki:
3/4 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki mąki
3/4 cukru
do środka możemy dodać świeże owoce lub dżemy
Przygotowanie:
Masło, cukier i mąkę zagniatamy ręką, aż powstanie kruszonka. Mąkę i cukier dosypujemy na wyczucie. Najlepiej na początek dosypać tylko trochę, wymieszać wszystko łyżką i dosypywać, aż uzyskamy właściwy efekt. Jeżeli za bardzo się klei, dosypujemy trochę mąki i cukru. Jeżeli nie powstają porządne kulki i wszystko jest zbyt sypkie, dodajemy odrobinę masła.
Trochę kruszonki zostawiamy do posypania, resztę uklepujemy na dnie blachy, nie smarujemy niczym, bo ciasto jest tłuste i nie przykleja się. Na ciasto wykładamy np. masę owocową, wygładzamy i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 ˚C.
W moim przepisie użyłam dżemu dyniowo - pomarańczowego.
O raju! Już sobie wyobrażam ten boski smak dżemu pomarańczowo-dyniowego w gotowym cieście :) Pycha!
OdpowiedzUsuńnaprawdę fajnie smakuje, a przynajmniej w ten sposób można przemycić nie lubianą przez np.dzieci dynię.
Usuń