piątek, 15 stycznia 2016

Spaghetti w sosie serowym z oscypka

Jak wiadomo po wizycie w Zakopanem nie ma szans aby wrócić bez żurawiny czy sera. Nie wspomnę już o śliwowicy ;-) Z takimi też bagażami wróciliśmy i my 2 dni temu.
Ale jeśli o serach już mowa to poza moimi ukochanymi oscypkami z grilla z żurawiną, myślałam jak można skomponować danie / deser z ich wykorzystaniem. Myślałam, myślałam i wymyśliłam...


Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 ml śmietanki 30 %
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 5 oscypków góralskich tradycyjnych
- ½ płaskiej łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 2 listki suszonej szałwii
- czarny pieprz i sól do smaku
- koperek

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wlewamy w rondelek, dodajemy cebulę, szałwię i inne przyprawy i duuuużo koperku oraz starty ser. Gotujemy aż ser się rozpuści. W razie potrzeby możemy posolić. Wykładamy w sos gorący makaron i posypać koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz