19 października

Granola, pieczone płatki owsiane z suszonymi owocami i orzechami



Składniki:
  2½ szklanki płatków owsianych
60 ml oliwy
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki miodu
100 gram wiórek kokosowych
100 gram rodzynek
100 gram żurawiny
100 gram orzechów nerkowca
100 gram moreli suszonych
dodatkowo: czekolada, orzeszki w karmelu, liofilizowane owoce i co tylko chcemy
papier do pieczenia




Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 ºC. 
W tym samym czasie podgrzewamy w małym garnku oliwę, cukier, miód. 
Płatki i suche nasiona mieszamy razem w misce, następnie polewamy ciepłą oliwą, mieszamy
 i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy około 10 minut. Granolę mieszamy co 5 minut by równo się zapiekła. Powinna mieć jasno orzechowy kolor.
Gdy całość się zrumieni, wyciągamy i odstawiamy aż ostygnie. Następnie rozkruszamy w palcach i przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika. 



1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger