piątek, 13 marca 2015

Granola

Składniki:
 - 2½ szklanki płatków owsianych
- 60 ml oliwy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 100 gram wiórek kokosowych
- 100 gram rodzynek
- 100 gram żurawiny
- 100 gram orzechów nerkowca
- 100 gram moreli suszonych
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. W tym czasie podgrzej w małym garnku oliwę, cukier, miód. Płatki i suche nasiona wymieszaj, następnie wymieszaj razem z lekko ciepłą oliwą i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Piecz około 10 minut. Potem pomieszaj granolę, by równo się zapiekła, i piecz przez kolejne 10 min, mieszając co 5 min. Powinna mieć jasno orzechowy kolor.
Gdy całość się zrumieni, wyciągnij i odczekaj, aż ostygnie. Potem pokrusz w palcach i wsyp do szczelnego słoika. 



1 komentarz: