09 września

Domowy kebab drobiowy

Kebab to potrawa kuchni orientalnej.W Polsce najbardziej popularną jego formą jest danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego lub mieszanego podawanych w tortilli lub picie wraz z surówkami. Całość polewa się sosami z różnym stopniem ostrości. Dla wielbicieli tego typu fast food'a, mam propozycję i przepis na przygotowanie we własnym domu.

  • Składniki:
  • 1 kg piersi z kurczaka
    300 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru
    1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka miodu

  • folia aluminiowa
  • ogrodmny ziemniak
  • 3 patyczki od szaszłyków


  • Przygotowanie:
    Zaczynamy od przygotowania marynaty jogurtowej. Jogurt mieszamy z przyprawami czyli utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, imbirem, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą, pieprzem i miodem. 
  • Mięso kroimy na kilka kotletów, rozbijamy tłuczkiem żeby było cieńsze i zwiększyło swoją objętość. Następnie przekładamy mięso w marynatę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 
  • Najpierw przygotowujemy stelaż wbijając w ogromnego ziemniaka owiniętego w folię aluminiową patyki od szaszłyków ostrzem w górę.
  • Następnie nadziewamy mięso na patyki, budując wierzę ;) 
  • Naszą budowlę wkładamy na dolną półkę do zimnego piekarnika, ustawiamy grzałkę góra - doł 
  • w 180 stopniach. Pieczemy przez 90 minut. 
  • Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut do tzw. ostygnięcia mięska, aby najlepsze czyli soki zostały w środku. 
  • Serwujemy z ulubionymi warzywami, sosami i pitą lub tortillą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger