26 kwietnia

Solony karmel

Ten słodki sos karmelowy, czyli słony karmel, idealnie pasuje jako dodatek do lodów, deseru panna cotta, sernika na zimno, kawy,  czy babeczek. Potrzebujesz tylko cukru, śmietany kremówki 30%, soli oraz miękkiego masła. I trochę czasu bo domowy sos karmelowy dobrze jest pilnować, stojąc przy rondelku czy patelni.
Składniki:
200 g cukru
80 g masła
100 ml śmietany 30%
1 płaska łyżeczka soli




Przygotowanie:
Cukier wsypujemy do dużej patelni z grubym i szerokim dnem. 
Rozkładamy cukier równomiernie po całej powierzchni. 
Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor. 
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy masło i szybko mieszamy trzepaczką. 
Gdy masło się rozpuści, ściągamy patelnię z palnika mieszając energicznie trzepaczką wlewamy cienkim strumieniem śmietankę. Mieszamy energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. 
Na końcu dodajemy sól.
Sos przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger