Ten słodki sos karmelowy, czyli słony karmel, idealnie pasuje jako dodatek do lodów, deseru panna cotta, sernika na zimno, kawy, czy babeczek. Potrzebujesz tylko cukru, śmietany kremówki 30%, soli oraz miękkiego masła. I trochę czasu bo domowy sos karmelowy dobrze jest pilnować, stojąc przy rondelku czy patelni.
200 g cukru
80 g masła
100 ml śmietany 30%
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Cukier wsypujemy do dużej patelni z grubym i szerokim dnem.
Rozkładamy cukier równomiernie po całej powierzchni.
Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor.
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy masło i szybko mieszamy trzepaczką.
Gdy masło się rozpuści, ściągamy patelnię z palnika mieszając energicznie trzepaczką wlewamy cienkim strumieniem śmietankę. Mieszamy energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos.
Na końcu dodajemy sól.
Sos przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz