01 kwietnia

Wielkanocne ciasteczka

Pyszne, kruchutkie i bardzo kolorowe.
Składniki na ciasteczka: 
180 g masła 
200 g cukru drobnego 
350 g mąki pszennej 
2 żółtka 
szczypta soli 


Składniki na lukier królewski:
45 g białka 
225 g cukru pudru
5 kropli soku z cytryny 




Przygotowanie: 
Wszystkie składniki wkładamy do robota kuchennego, ucieramy na gładką masę. 
Formujemy kulę. Możemy również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać masło nożem, szybko wyrobi do połączenia składników. W każdej metodzie należy ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Po 30 minutach i schłodzeniu ciasta, dzielimy go na kilka mniejszych kawałków, najlepiej nożem. Kawałki ciasta i wałkujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kształty. Układamy na papierze do pieczenia. 

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut.

Po wystudzeniu ciasteczek przygotowujemy lukier królewski. Gęsty i rożnobarwny dzięki barwnikom spożywczym. Przepis tutaj







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger