Pyszne, kruchutkie i bardzo kolorowe.
Składniki na ciasteczka:
180 g masła
200 g cukru drobnego
350 g mąki pszennej
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na lukier królewski:
45 g białka
225 g cukru pudru
5 kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do robota kuchennego, ucieramy na gładką masę.
Formujemy kulę. Możemy również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać masło nożem, szybko wyrobi do połączenia składników. W każdej metodzie należy ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po 30 minutach i schłodzeniu ciasta, dzielimy go na kilka mniejszych kawałków, najlepiej nożem. Kawałki ciasta i wałkujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kształty. Układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut.
Po wystudzeniu ciasteczek przygotowujemy lukier królewski. Gęsty i rożnobarwny dzięki barwnikom spożywczym. Przepis tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz