15 grudnia

Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski

Magiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...wielki świąteczny czas zbliża się dużymi krokami. Zapewne wiele z Was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki, 
pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu, 
są mega szybkie i mega pyszne.

 Składniki:

300 gram maki pszennej
100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
130 gram cukru pudru
100 gram roztopionego masła
100 gram miodu sztucznego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika




Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp 180 stopni.


Lukier królewski:
Składniki:
45 g białka 
225 g cukru pudru
5 kropli soku z cytryny

Białka oddzielamy od żółtek, przed przygotowaniem lukru białka najlepiej dobrze schłodzić. 
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na lukier. Ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki.


5 komentarzy:

  1. A nam się nigdy nie chce pierników ozdabiać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze!
    Uwielbiam takie naturalne kolory

    OdpowiedzUsuń
  3. Małe, świąteczne umilacze. Super. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja pierniczę! ale pierniczki! ;)))))
    Cudownie wyglądają, tak kolorowo udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozazdrościłam Ci trochę tych pierników i sama upiekłam dziś dzieciaki po przedszkolu będą mieć zajęcie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger