14 grudnia

Marchewkowe babeczki

Między tymi wszystkimi piernikami, śledziami i innymi świątecznymi propozycjami przemykają się proste marchewkowo jabłkowe babeczki. Bardzo proste i bardzo smaczne.
Aromatyczne i wilgotne w środku.


Składniki:
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g cukru 
2 szklanki marchewki utartej na grubych oczkach
1 jabłko utarte na grubych oczkach
2 łyżeczki cukru pudru do posypania




Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 dużymi papilotkami.
Ja tym razem użyłam 10 dużych tekturowych foremek na muffinki.
Marchew i jabłko ścieramy na ratce o grubych oczkach.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy.
Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec dodajemy jabłko i marchewki. 

Nakładamy porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu.

3 komentarze:

  1. Chodzi za mną coś słodkiego. Może takie muffinki zrobię :) lubię ciasta z dodatkiem warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodatek marchewki w wypiekach. Takie babeczki to cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez wątpienia muszą być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger