Między tymi wszystkimi piernikami, śledziami i innymi świątecznymi propozycjami przemykają się proste marchewkowo jabłkowe babeczki. Bardzo proste i bardzo smaczne.
Aromatyczne i wilgotne w środku.
Aromatyczne i wilgotne w środku.
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g cukru
2 szklanki marchewki utartej na grubych oczkach
1 jabłko utarte na grubych oczkach
2 łyżeczki cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 dużymi papilotkami.
Ja tym razem użyłam 10 dużych tekturowych foremek na muffinki.
Ja tym razem użyłam 10 dużych tekturowych foremek na muffinki.
Marchew i jabłko ścieramy na ratce o grubych oczkach.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy.
Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec dodajemy jabłko i marchewki.
Nakładamy porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu.
Chodzi za mną coś słodkiego. Może takie muffinki zrobię :) lubię ciasta z dodatkiem warzyw :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek marchewki w wypiekach. Takie babeczki to cos dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBez wątpienia muszą być przepyszne :D
OdpowiedzUsuń