24 kwietnia

Drożdżówki z makiem

Klasyczne drożdżówki z makiem, zwykle kupowane w drodze do pracy w pobliskiej cukierni, możesz z łatwością upiec w domowym piekarniku. Z dużą ilością maku i orzechów będą doskonałym dodatkiem do szklanki mleka lub popołudniowej kawy.

Składniki:
120 ml letniego mleka
40 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
500 gram mąki
100 gram masła
2 całe jajka 
1 żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu
60 gram cukru
szczypta soli



dodatkowo:
gotowa masa makowa 
dużo cukru pudru
sol z cytryny
bakalie



Przygotowanie:
Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt, smarujemy przygotowaną masą makową. Ciasto zwijamy jak na klasyczną roladę.
Następnie kroimy na plastry około 5 cm.
Przekładamy bułeczki na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki robimy wgniecenie trzonkiem od drewnianej łyżki(taki rowek wzdłuż drożdżówki)

Smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach,
ustawiając piekarnik góra - dół.
Przestudzone drożdżówki lukrujemy i posypujemy bakaliami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger