16 maja

Leczo drobiowe z kuskusem

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zółta
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1/3 selera korzeniowego
- 1 duża cebula
- kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie, świeża natka pietruszki, sól, pieprz
- papryka ostra, papryka słodka, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50 ml śmietanki,
- 100 gram kaszy kuskus
- 2 litry wody

Wykonianie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę. Parykę i pozostałe warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki, gotujemy w 2 litrach wody z kostką rosołową, zielem i liściem 15 minut.  Jeśli warzywa sa juz chrupiące dodajemy przyprawy, oraz koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy śmietanką, zagotowujemy i gotowe ;-)

Kuskus: 100 gram kaszy zalewamy bardzo gorącą wodą, tak żeby wody było ok 1 cm nad kaszą. Przykrywamy, odstawiamy na 3-5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger