poniedziałek, 4 maja 2015

Jogurtowiec

Jogurtowiec ciasto po wyglądzie  piękny i trudny a w rzeczywistości jest banalnie prosty. Do jego przygotowania na 1 raz wykorzystałam 2 przypadkowe galaretki, i jogurt naturalny (z niespodzianką). 

Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 50 ml wody do żelatyny
- 1 op żelatyny (na 0,5 litra płynu)
- 2  galaretki o różnych smakach
- kisiel jabłkowy bez gotowania
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy, czekamy aż stężeją. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody, studzimy mieszamy z jogurtem i kisielem jabłkowym bez gotowania. Galaretki kroimy w kostkę. Podłużną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą.
Chłodną, lekko tężejącą masę jogurtową przedkładamy do formy na przemian z galaretkami.
Przykrywamy jogurtowiec folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby deser całkowicie stężał.