Farsz do naleśnika może być różny, jedni lubią na słodko inni na słono. Dzisiejszy wpis będzie o cieście naleśnikowym, zdradzę jak robię najsmaczniejsze ;-)
Składniki na 5-6 szt naleśników:
- 3 łyżki czubate mąki pszennej
- 2 łyżki czubate maki kukurydzianej
- 50 ml oleju z pestek winogron
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru brązowego
- szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączę ze sobą mikserem. Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolewamy mleka, jeśli za rzadkie posypujemy mąką kukurydzianą. Pamiętajmy że każdy ma inną łyżkę czy kubek dlatego tez ciężko określić idealne proporcje. Ja swoje naleśniki smażę na patelni do naleśników, ona nie wymaga smarowania tłuszczem, jeżeli nie posiadacie takiej patelni proponuję przetrzeć olejem patelnie, jeśli zostaje za dużo oleju wytrzeć ręcznikiem papierowym aby naleśnik nie pływał. A w środku znajdziecie nutelle ;-) mniam, mniam:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz