- świeża natka pietruszki i kolendra
- 3 łyżki oleju z pestek winogron, ja uwielbiam Monini
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, układamy mięso, oczyszczoną marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kosteczkę, podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy wodą, dajemy ziele angielskie, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki. Przedostatni etap to sól i pieprz. Dusimy wszystko razem około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy paprykę, zielony groszek, zalewamy śmietanką. Tym razem dusimy do czasu aż sos osiągnie odpowiednią konsystencje, u mnie zazwyczaj jest to kilka do kilku nastu minut, ponieważ nie używam mąki do zagęszczenia sosu. Sos redukujemy na małym ogniu.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zazwyczaj na 100 gram makaronu używamy litr wody. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą.
Całość dania posypujemy posiekaną świeża kolendrą.