15 lipca

Muffiny z malinami

Muffiny z malinami
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakują znakomicie!
Doskonałe na niedzielne popołudnie przy kawie lub herbacie, a może kieliszku malinowej nalewki. Kto wie?! Dodatek malin bardzo fajnie komponuje się z puszystą i mokrą zarazem babeczką. Wierzch możemy posypać cukrem białym przed pieczeniem, 
lub cukrem pudrem po upieczeniu.


12 lipca

Serowo jajeczna tarta ze szparagami, boczkiem i cebulą czerwoną

Serowo jajeczna tarta ze szparagami, boczkiem i cebulą czerwoną
Sezon na szparagi minął, nad czym bardzo ubolewam ;( Ja jednak mam zamrożone 2 pęczki na specjalną okazję ;) Może i wy zamroziliście, więc prezentuję dzisiaj propozycję na wykorzystanie właśnie szparag, jajek i sera. To takie 3 podstawowe składniki do tego trochę mleka, cebula i boczek. 
Prawda że intrygująco brzmi?
W moim rodzinnym domu nie jadało się tart na słono, ich tajniki i uniwersalność odkrywam dopiero teraz kiedy sama gotuję. I bardzo je lubię! 

Składniki:
ciasto
210 gram mąki
100 gram masła
1 jajko
szczypta soli


farsz
pół pęczka około 200 gram szparag
1 cebula czerwona
100-150g boczku lub innej wędliny
200 ml mleka
3 jajka
200 gram serka topionego
1 łyżka masła
1 łyżka musztardy dijon
ulubione świeże zioła u mnie tymianek i natka pietruszki


Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.


W tym czasie przygotowujemy farsz. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Razem z cebulą smażymy pokrojony boczek lub wędlinę.
Odstawiamy do ostygnięcia. Zioła siekamy drobno.
Mleko, jajka i serek topiony i musztardę miksujemy na gładki krem.


Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek większy od naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Nakłuwamy.
Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy.

Składamy tartę. Na podpieczony spód wykładamy cebulę, wędlinę oraz szparagi. Zalewamy masą jajeczno -serową. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. 



06 lipca

Kokosowe ciastka owsiane z białą czekoladą

Kokosowe ciastka owsiane z białą czekoladą
Najprostsze na świecie ciasteczka, proste i pyszne owsiane z suszonymi owocami. 
Kilka składników, trochę więcej jak pół godzinki i możemy się zajadać ;-)

Ciasteczka same w sobie są wspaniałe, a dodatek białej czekolady tylko podkreśla ich wspaniały smak.


Składniki:
500 gram płatków owsianych 
100 gram ulubionych bakalii 
30 gram wiórek kokosowych
300 ml wody
2 łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo:
biała czekolada
30 ml mleka



Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, do rozpuszczenia masła. 
Płatki owsiane mielimy. Bakalie drobno siekamy lub mielimy.
Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą 
z rozpuszczonym masłem, "zagniatamy"ciasto.  Wałkujemy delikatnie na grubość około 0,5 cm. 
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C i piecz przez 10 minut z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut.
W między czasie w rondelku na mleku rozpuszczamy białą czekoladę, nakładamy polewę na zimne ciastka.


Inspiracja pochodzi z bloga najsmaczniejsze.pl

04 lipca

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne
Proste kotleciki jajeczne z jajek ugotowanych na twardo ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad, przekąska na drogę lub dodatek do dania głównego. Możemy serwować je na zimno i na ciepło, z sosem koperkowym lub pieczarkowym. Każda propozycja będzie bardzo dobra.

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger