Dnia świętego Marcina nie mogłoby być bez rogali Marcińskich. I chociaż co roku korzystam z tego samego przepisu, to co roku są one inne ładniejsze, kształtniejsze i smaczniejsze.A głównym walorem ich smaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos ;)
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka drożdży suchych 12 g
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
25 g masła rozpuszczonego do ciasta
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g miękkiego masła
Nadzienie:
300 g białego maku
100 g masy marcepanowej
100 g blanszowanych migdałów
100 gram orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
3 pokruszone podłużne biszkopty
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody
5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem)
i rozcieramy między palcami. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno pozostać lepiące.
Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 h.
Schłodzone ciasto wałkujemy cienko, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30 x 15 cm, tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie miękkim masłem ( 200 g), zostawiając marginesy ok 1 cm z każdej strony po czym składamy 1/3 ciasta z dołu do góry (do połowy prostokąta) następnie składamy górną część ciasta w dół przykrywając ciasto. Dobrze sklejamy brzegi.
Wałkujemy prostokąt o wymiarach 25 x 20 używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.
Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 5 h.
Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony mak i orzechy oraz migdały mielimy dwukrotnie. Rozcieramy z cukrem pudrem masę marcepanową i dodajemy do zmielonego maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie.
Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines ok 2 cm na każdym rogu. Zawijamy rogaliki zaczynając od dołu czyli najszerszego boku w kierunku wierzchołka.
Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą.
Przecudne ci wyszły
OdpowiedzUsuń