12 lutego

Tatar wołowy

Na tatar przepisów jest wiele, ale każdy musi znaleźć odpowiadające mu proporcje dodatków. Chyba najbardziej klasyczne to korniszon, cebula i świeżo mielony pieprz. U mnie jeszcze musztarda i kapary. No i żółtko! Całość to bardzo efektowna i smaczna przystawka pozwoli Ci zaskoczyć Twoich gości.


Składniki:
300 g polędwicy wołowej
3 żółtka
2 łyżki wody
1 łyżka oleju
1 łyżka musztardy ostrej np.dijon
sól, pieprz
3 posiekane ogórki konserwowe
1 czerwona cebula
kilka marynowanych prawdziwków
2 łyżki kaparów
pieczywo i masło do podania




Przygotowanie:

Mięso siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy jedno żółto, olej, odrobinę wody, musztardę i sól oraz pieprz. Wyrabiamy mięso za pomocą dłoni a następnie dzielimy na 2 części, czyli 2 porcje.
Na talerzu układamy mięso, po środku robimy wgłębienie, w które wkładamy żółtko, a obok tatara układamy bardzo drobno posiekaną cebulę, grzybki oraz ogórki. U mnie na talerzu znajdują się jeszcze kapary, które bardzo bardzo lubię. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem lub grzankami oraz masłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger