02 lutego

Mus z białej czekolady z czarną porzeczką

Dziś zapraszam na lekki i orzeźwiający dzięki czarnej porzeczce mus z białej czekolady podany z owocami. Ja użyłam dżem z czarnej, ale możecie wykorzystać takie owoce jakie lubicie – poza sezonem owocowym tak jak teraz możecie też użyć owoców z puszki lub mrożonych.
Jako że lato przed nami, to najlepiej już teraz zaopatrzyć się w extra przepis by móc później drylować na salonach ;)
Z braku czas i łakomstwa ostatnimi czasy w mojej kuchni powstają najprostsze desery świata. 
Dla każdego dosłownie, chyba że ktoś ewidentnie dba o linie ;)
Z takiej porcji składników otrzymamy 3 szklanki 250 ml.


Składniki:
200 g białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki kremowej 30% 


dodatkowo:
100 gram gorzkiej czekolady
dżem z czarnej porzeczki lub latem świeże owoce
likier Sheridan's opcjonalnie
kakao opcjonalnie lub puder z suszonych owoców




Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy na parze wodnej. Roztopioną, przestudzoną czekoladę mieszamy 
z 3 łyżkami śmietanki kremowej.
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i delikatnie mieszamy łyżką 
z czekoladową masą.

Szklanki uzupełniamy do połowy musem z białej czekolady, nakładamy owoce czarnej porzeczki świeże lub w postaci dżemu. Możemy też polać roztopioną czekoladą deserową.
Owoce przykrywamy kolejną warstwą musu czekoladowego.
wierzch posypujemy pudrem c suszonych owoców. Puder taki możemy zrobić po przez zblenowanie ususzonych owoców np.czarnej porzeczki czy jagód lub starcie na malutkiej tareczce.

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok 2 godziny.



1 komentarz:

  1. Już nie mogę się doczekać aż przygotuję deser z Pani przepisu ! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger