Przed Wami kolejna odsłona naszej Aromat-owej piekarni. Drożdżowe bułeczki w moim wydaniu z czarną porzeczką ale możliwości jest wiele. Aromatyczne i pulchne, a przy tym wyśmienite. Na każdą okazję, śniadanie, II śniadanie czy podwieczorek. Nasze powstały z myślą o pierwszym letnim pikniku w promieniach słońca i młodej zielonej trawce.
700 gram mąki pszennej
7 gram drożdży instant
70 gram cukru
2 jajka
70 gram roztopionego masła
+/- 150 ml letniego mleka
cukier waniliowy do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub misie robota planetarnego z końcówką hak
i wyrabiamy 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy kilka minut. Dzielimy na 8-14 kawałków w zależności od tego jaką chcemy uzyskać wielkość bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie robimy wgłębienie po środku bułki np. szklanką. Wkładamy w to miejsce owoce w tym przypadku czarną porzeczkę. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Możemy posypać je również cukrem lub kruszonką. Pieczemy 18 minut w 180 stopniach.
Mój bardzo daleki kuzyn kilka dni temu powiedział mi że bardzo dobrze zrobię jak skorzystam z bardzo profesjonalnej firmy Pchła w Warszawie .Ja na pewno nad tym się zastanowię.
OdpowiedzUsuń