04 marca

Dwukolorowa babka

Tradycyjna babka marmurkowa, dwukolorowa. Idealnie słodka, prosta w wykonaniu. Swoim smakiem i ciekawym wyglądem zachwyci i was ;)

Składniki:
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki kakao
2 łyżki mleka



Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Keksówkę o wym. 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do 1 miski. W drugiej misce miksujemy miękkie masło, następnie wsypujemy cukier, wanilię, ucieramy na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie wsypujemy w kilku porcjach suche składniki. Miksujemy do połączenia się ich. 3/4 ciasta wkładamy do formy, natomiast do pozostałej dodajemy przesiane kakao oraz mleko. Wykładamy na wierzch jasnego ciasta.

Babkę pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger