02 marca

Drożdżówki z marmoladą różaną

 Aromatyczne i pulchne, a przy tym wyśmienite. Na każdą okazję, śniadanie, II śniadanie czy podwieczorek. Nasze powstały z myślą o pierwszym wiosennym pikniku w promieniach słońca i młodej zielonej trawce. Parząc na pogodę za oknem będziemy musieli na piknik i zieloną trawkę poczekać znacznie dłużej. Drożdżówkami zaś możemy delektować się już dziś.

Składniki:
120 ml letniego mleka
40 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
500 gram mąki
100 gram masła
2 całe jajka 
1 żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu
60 gram cukru
szczypta soli


dodatkowo:
marmolada różana

kruszonka:
50 gram masła
50 gram mąki
50 gram cukru



Przygotowanie:
Kruszonka: Składniki na kruszonkę, przekładamy do miski, 
ucieramy między palcami do połączenia się większe kawałki/grudki.

Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt, 
wycinamy ringiem lub szklanką okrągłe kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdej robimy wgniecenie pięścią, smarujemy marmoladą różaną. 
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach, ustawiając piekarnik góra - dół.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger