28 stycznia

Faworki

Faworki
Pyszne, kruche i delikatne faworki, pożerane nie tylko wzrokiem w okolicy tłustego czwartku. Przysmak, który w połączeniu z pierzynką z cukru pudru jest prawdziwym rarytasem.
 Przepisów na faworki jest cała masa, jedne nazywane są chrustem inne po prostu faworkami. 
Dla jednych to równica w nazwie dla innych również w przepisie. Z podanego przepisu wychodzi dwa duże talerze cienkich, kruchych faworków.

22 stycznia

Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe
Proste, szybkie i bardzo smaczne. Często goszczą u nas na śniadanie, nie mniej jednak na lekki obiad czy słodki podwieczorek również będą idealne.

14 stycznia

Owocowa chmurka

Owocowa chmurka
Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zaskakuje smakiem, aż dziwne, że istnieje jeszcze tyle ludzi którzy go nie zasmakowali. Ze względu na zaskoczenie jakie mnie spotkało, gdy szukałam malin w zamrażarce, które wyparowały postanowuiłam improwizować i powstała owocowa chmurka. Kruchy spód, duża ilość owoców w galaretce, śmietanowa masa, i obłedna beza. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie.

07 stycznia

Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy

Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy

Święta, święta i po świętach. Uwielbiam czas około świąteczny, nie mniej jednak styczeń to ten czas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok. 
Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów.

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger