Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zaskakuje smakiem, aż dziwne, że istnieje jeszcze tyle ludzi którzy go nie zasmakowali. Ze względu na zaskoczenie jakie mnie spotkało, gdy szukałam malin w zamrażarce, które wyparowały postanowuiłam improwizować i powstała owocowa chmurka. Kruchy spód, duża ilość owoców w galaretce, śmietanowa masa, i obłedna beza. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie.
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
100 g masła
na krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
na bezę:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
owoce w galaretce:
700 g różnych owoców mrożonych(maliny, borówka, jagoda, jeżyna)
3 przeźroczyste galaretki
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, następie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, podsypujemy blat, wykładamy ciasto i wałkujemy
na wielkość blachy. Do ciasta przygotowujemy blachę o wymiarach 23x33 cm. Dno blachy wyłożone ciastem nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i schłodzone łączymy z owocami. Jeżeli mamy owoce mrożone, należy ten etap wykonać w momencie gdy nasze kruche ciasto będzie już zimne. Galaretki po dodaniu mrożonych owoców ekspresowo zastygają. Owoce wylewamy na upieczone ciasto.
Składniki na krem ubijamy jak na klasyczną masę. W moim mikserze wkładam wszystkie składniki razem. Wykładamy na zastygnięte galaretki.
Po każdym etapie ciasto chłodzimy w lodówce.
Białka ubijamy z odrobiną soli, wsypujemy powoli cukier, ciągle ubijając. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Mas wykładamy na blachę wielkości naszego ciasta, odwróconą do góry dnem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezę suszymy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 140 stopni. Studzimy i wykładamy na ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz