07 stycznia

Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy

Święta, święta i po świętach. Uwielbiam czas około świąteczny, nie mniej jednak styczeń to ten czas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok. 
Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów.

Składniki na dwie formy keksowe:
0,4 kg wołowiny (2 opakowania mięsa wowołoweo na tatara)
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,3 kg boczku wędzonego 
0,2 kg wątróbki drobiowej
1 korzeń selera
3 duże marchewki
1 duży por
1 duża pietruszka
1/2szklanki bułki tartej
3 jajka
natka pietruszki, koper, seler naciowy
przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie




Przygotowanie:
Do garnka wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki mięsa (łopatkę i boczek) oraz wołowinę.
Obieramy warzywa: cebule, marchew, pietruszkę, selera i pora. Dodajemy do miesa. Zalewamy wodą tak aby przygryła nam mięsa i warzywa. Dusimy ok 1 godziny. 
Po tym czasie dodajemy przyprawy: natkę pietruszki, koperek, liść laurowy, zielę, majeranek, sól i pieprz. Ciągle gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (co najmniej 1 godzinę). 
Pod koniec gotowania na 15 minut przed wkładamy wątróbkę. 
Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ugotowane mięsa wraz warzywami mielimy 2-3 razy przez maszynkę. Dodajemy jajka.
Doprawiamy w razie konieczności sól i pieprz dobrze wyrabiamy ręką aż składniki się połaczą a masa bedzie zwarta i elstyczna.

Brytfannę wysmarowaną tłuszczem wypełniamy do 3/4 masą mięsną, wstawiamy na 1-1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger