Zapraszam po nową inspirację. W tym tygodniu coś słodkiego, wielowarstwowego ale wbrew pozorom zupełnie nie pracochłonnego. Każda warstwa to zupełnie inne składniki i smaki, nietypowy spód, ser, śmietanka i moje ukochane owoce w galaretce. Mam nadzieję, że moja propozycja posmakuje Wam równie bardzo jak moim gościom, którzy bardzo torcik chwalili. Spód mamy mocno słodki z wyczuwalnymi, chrupiącymi kawałkami sucharków.
Masa serowa mało słodka, ale w połączeniu z dolną częścią w sam raz się skomponowała.
Masa śmietanowa lekka jak piórko, idealnie ubita świetnie połączyła się z kwaskowatą górą,
czyli galaretką z owocami.
słoik Nutelli 400 gram
masa serowa:
1 kostka twarogu
2 łyżki cukru pudru
krem śmietanowy:
200 ml śmietany 36%
1 opakowanie mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Składniki na wierzch:
owoce z kompotu
1 galaretka przeźroczysta lub czerwona
woda tyle, aby razem z kompotem osiągnąć 500 ml płynu
Przygotowanie:
Paczkę sucharów zmielić mielimy w robocie kuchennym. Nutellę mieszamy razem z sucharami
i wykładamy na spód blaszki. Ugniatamy dokładnie.
Ser twarogowy ucieramy z cukrem pudrem i wykładamy na warstwę sucharów z nutellą.
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem mascarpone i cukru pudru.
Wykładamy na warstwę serową.
Owoce z kompotu odcedzamy. Kompot wlewamy do garnka po wcześniejszym odmierzeniu. Dolewamy wody tak żeby było łącznie 500 ml płynu. Gotujemy. Wrzący kompot odstawiamy na 5 minut, po czym rozpuszczamy w nim galaretkę. Do tężejącej galaretki dodajemy owoce z kompotu.
I wykładamy na masę śmietanową. Pamiętajcie nie wylewamy płynnej galaretki na ciasto,gdyż spłynie po bokach ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz