07 stycznia

Nocne pierniczki z nadzieniem i glazurą

Cofnijmy się lekko w czasie i przypomnijmy sobie przepis na pierniczki. Zdaję sobie sprawę, że szybko pewnie nie upieczemy ich ponownie ale jak już tu będzie z pewnością nam się przyda. Pierniczki, gdyż o nich właśnie mowa, miękkie, puszyste i leciutkie. A w środku z nadzieniem i glazurą. Wszystko znajdziecie w tym wpisie. Zapraszam!
A jeśli wam tak jak mi brakuje cierpliwości do tych pięknych ozdób i cudownie polukrowanych pierniczków mam dla was przepis na glazurę czekoladową. Ona i lukier do pierniczków są dla mnie wybawieniem. Pierniczki wyglądają pięknie i są przepyszne.

Składniki na ok 60 pierniczków z nadzieniem:
1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
400 g miodu naturalnego
250 g masła 82% tłuszczu
słoik powideł śliwkowych lub marmolady



Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy w 2 etapach. 
Pierwszy etap: masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku. Następnie studzimy. Sodę mieszamy ze śmietaną i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i mieszamy.
Następnie do białek z żółtkami dodajemy mąkę i wystudzoną masę maślano miodową. Dokładnie mieszamy.
Na koniec do masy dodajemy śmietanę z sodą. Ciasto będzie klejące. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Drugi etap: Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty. Na jednym ciasteczku na środku nakładamy powidła i przykrywamy drugim ciasteczkiem, sklejając brzegi.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 10 minut. pierniczki są bardzo miękkie po upieczeniu. takie powinny być. Nie ma konieczność dopiekania ich. 
Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, glazurą lub polewą.  Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Glazura czekoladowa:
30 g gorzkiej czekolady
3 i 1/4 szklanki cukru pudru
2,5 łyżki kakao
2 łyżeczki syropu kukurydzianego (lub melasy, miodu, golden syrupu)
1/3 szklanki wody

Czekoladę rozpuszczamy i ucieramy ze sobą wszystkie składniki. Lukrujemy przestudzoną glazurą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger