05 stycznia

Bułeczki z grzybowym farszem Leśne Skarby

Małe, urocze, drożdżowe krążki z grzybami. Świetnie sprawdzą się na świąteczny stół, 
ale także jako imprezowa przekąska. Aromatyczny grzybowy farsz, idealnie dopełni czerwony barszczyk z jabłkiem i majerankiem. 



Składniki:
250 ml mleka
20 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 gram mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 białko

dodatkowo:
sól gruboziarnista
sezam

farsz:
1 puszka farszu grzybowego 760 gram
1 łyżka oleju
1 duża cebula
sól
pieprz ziołowy
garść posiekanej natki pietruszki
100 ml wody
2-3 łyżki kaszy manny


Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy lekko mleko, łączymy z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki. 
Mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia ok. 20 minut.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do miski z mąką dodajemy białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie, będzie się trochę lepić. Ciasto przekładamy na stolnicę lub blat obsypany mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy farsz grzybowy           i pozostałe składniki tj. sól, pierz, natka pietruszki, woda. Dusimy kilka minut pod przykryciem. 
Do gorącego farszu dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i studzimy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm. Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm. 
Krążki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. 
Po tym czasie środek krążka ugniatamy aby weszło nam więcej farszu. Moje zawierają kopiastą łyżeczkę. Ranty smarujemy żółtkiem, możemy posypać sezamem lub solą.
Pieczemy 20 minut w 175 stopniach.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger