Świetne do barszczyku na świątecznym stole, ale nie tylko. Przepis na bułeczki jest tak uniwersalny że można przygotowywać na różne okazje i z różnymi farszami.
250 ml mleka
20 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 gram mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 białko
dodatkowo:
sól gruboziarnista
sezam
farsz:
1 puszka farszu grzybowego lub gotowane grzyby grubo zmielone
1 łyżka oleju
1 duża cebula
sól
pieprz ziołowy
garść posiekanej natki pietruszki
100 ml wody
2-3 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy lekko mleko, łączymy z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki. Mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia ok. 20 minut.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do miski z mąką dodajemy białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie, będzie się trochę lepić. Ciasto przekładamy na stolnicę lub blat obsypany mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy farsz grzybowy i pozostałe składniki tj. sól, pierz, natka pietruszki, woda. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Do gorącego farszu dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i studzimy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm. Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm. Do każdego krożka nakładamy łyżeczkę farszu, zawijamy pod spód i układamy w formie z 1 -2 cm odstępami. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Bułeczki smarujemy żółtkiem, możemy posypać sezamem lub solą gruboziarnistą.
Pieczemy 20 minut w 175 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz