Batony owsiane - słodkie, pożywne, idealne do szkolnego lunch boxa.
Nasze zostały przygotowane na świąteczny kiermasz, więc jak widzicie zastosowanie
ich może być różnorodne, uważam że na prezent również będą bardzo dobrym
pomysłem a na pewno pysznym i słodkim ;)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
100 g orzechów laskowych
60 g żurawiny suszonej
100 g rodzynek sułtanek
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki ziaren słonecznika
180 g miodu
30 g masła lub oleju kokosowego
łyżka olejku smakowego np.waniliowy lub pomarańczowy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. I w tej temperaturze prażymy płatki owsiane, orzechy i słonecznik. Równomiernie rozkładamy na blasze i prażymy przez 9 minut, następnie dodajemy wiórki kokosowe.
Wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 2 minuty.
Kiedy wiórki lekko zbrązowieją wyjmujemy blachę z piekarnika, zawartość przesypujemy do dużej miski, a temperaturę w piekarniku obniżamy do 150ºC.
W małym rondelku podgrzewamy miód i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy,
nie powinna być bardzo gorąca, powinna się rozpuścić i połączyć.
Do miski z przestudzonymi lekko płatkami dodajemy żurawinę, rodzynki, siemię lniane i olejek,
a następnie wlewamy masę miodową, dokładnie mieszamy łyżką drewnianą.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia na dno i boki. Na papier przekładamy masę owsianą, wyrównujemy i ugniatamy. Batoniki przykrywamy papierem i mocno dociskamy rękami.
Masa powinna być dobrze ubita, inaczej batoniki będą się kruszyć przy krojeniu.
Zdejmujemy papier i pieczemy w 150º C, przez ok 20-30 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje.
Batoniki wyjmujemy z piekarnika, obciążamy drugą blachą lub/ i jakąś deską.
Kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz