21 listopada

Trufle czekoladowe

Dziś mam dla Was przepis na bardzo eleganckie i efektowne czekoladki - trufle czekoladowe, 
na bazie serka mascarpone i czekolady. Stopień przygotowania jest bardzo łatwy 
a wygląd i smak jak z najdroższej cukierni ;)

Składniki:
100 gram mlecznej czekolady
100 gram gorzkiej czekolady
250 gram mascarpone
ok 80 gram herbatników
po 50 gram kakao, amarantusa ekspandowanego i wiórek kokosowych 
lub innych ziaren do obtoczenia trufli



Przygotowanie:
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Następnie czekoladę przekładamy do większej miski, cały czas mieszając aby czekolada trochę przestygła i stężała. W kolejnym kroku dodajemy mascarpone i pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki. Mieszamy dokładnie. 
Masę musimy najpierw dobrze schłodzić, robimy to przez kilka godzin w lodówce 
lub ok 30 minut w zamrażarce. Po tym czasie ze schłodzonej masy formujemy kuleczki 
wielkości orzecha włoskiego. Trufle musimy szybko uformować i obtoczyć w kakao i/lub ziarnach ponieważ szybko stają się miękkie i lepkie. Przechowujemy w lodówce.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger