czwartek, 6 sierpnia 2015

Biszkopt z mąki amarantusowej z mascarpone i ananasem

Składniki:
- 1 szklanka amarantusa
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- serek mascarpone
- łyżka cukru pudru
- 1 średni świeży ananas
Wykonanie:
Amarantusa mielimy na mąkę. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy na krem. W następnej kolejności dodajemy żółtka, i mąkę.  Pieczemy biszkopt 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Serek mascarpone ucieramy z łyżką cukru pudru. Upieczony przestudzony biszkopt smarujemy serkiem i układamy pokrojonego w kostkę świeżego ananasa. Ciasto ze względu na świeże owoce i serek przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz