niedziela, 31 stycznia 2016

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym firmy Krokus

W ostatnim czasie KROKUS wprowadził do swojej oferty trójpak z trzema doskonałymi przecierami: pomidorowym, ogórkowym i sosem "pół na pół" pomidory i chili - Kliknij. Przeciery stanowią doskonałą bazę do przygotowania pysznych zup, sosów i innych dań. 
A w związku z tym że ogłosił też konkurs na wykorzystanie przynajmniej jednego z produktów postanowiłam zrobić pulpety w sosie pomidorowym z przecieru firmy Krokus.


Składniki na pulpety:
- 500 gram mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka kaszy manny 
- 1 jajko
- sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku suszonego

Składniki na sos:
- 150 ml wody
- garść świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso mielimy przez maszynkę, ewentualnie kupujemy już zmielone (ja zawsze mielę sama). Przekładamy w dość dużą miskę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się już lekko nam zarumieni dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i czekamy aż się z karmelizuje. Dodajemy do mięsa, następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, kaszę, sól, pieprz, majeranek. Wyrabiamy ręką do połączenia się składników. Formujemy kulki, wielkości takiej jaka nam odpowiada.

W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzucamy nasze pulpety. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 

W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy z wykorzystaniem przecieru pomidorowego firmy Krokus. Zawartość słoika przekładamy do garnka, dodajemy około 150 ml wody, posiekaną natkę świeżej pietruszki, sól, pieprz do smaku. Zagotowujemy, dodajemy ugotowane w wodzie pulpety i gotujemy wszystko razem 5 minut.



1 komentarz: