środa, 28 czerwca 2017

Pierogi z truskawkami, śmietaną i miętą

Sezon truskawkowy w pełni ;) A więc i w kuchni szalejemy ;) Pierogi pod każdą postacią to nasze ulubione danie, szkoda że takie czasochłonne. Nie mniej jednak banalnie proste, dlatego jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni.

Składniki:
ciasto:
300 gram mąki + do posypania stolnicy
200 ml gorącej wody
2 łyżki masła
szczypta soli


farsz:
truskawki
cukier




Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i stopniowo wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Zagniatamy. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić i ugotować pierogi.

Farsz: W miseczkę wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem, mieszamy i nakładamy na pierogi.
Możemy lepić pierogi bez cukru a posłodzić je przed podaniem, ale my bardzo lubimy jak nam z pieroga wypływa taki słodki soczek truskawkowy ;)

Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie mieszamy aby uniknąć przyklejenia do dna garnka. Pierogi gotujemy około 2-3 minuty w zależności od grubości ciasta. Czas liczymy dopiero od wypłynięcia pirogów na powierzchnie wody.



3 komentarze: