Są takie dni kiedy mam ochot zjeść coś naprawdę lekkiego i bez mięsnego wtedy najczęściej wybieram sezonowe warzywa zapiekane w piekarniku. I tak było i tym razem, tworzyłam, myślałam i wymyśliłam cukinie faszerowana pieczarkami, serem i dużą ilością ziół,
ja postawiłam na oregano i szczypiorek.
Nie mogę się już doczekać swojej własnej cukinii <3 uwielbiam wszystko do czego można ją wykorzystać.
Składniki dla 2 osób:
2 cukinie
sos chili ewentualnie ketchup
300 gram pieczarek
1 duża cebula
100-150 gram sera fety
1 duża kulka mozzarelli
świeże oregano i szczypior
pieprz cytrynowy
sól ziołowa
łyżka masła
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy na łyżce masła.
Cukinie myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy środek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ostrym sosem chili, kładziemy na nie drobne kawałeczki sera feta, przykrywamy podsmażonymi pieczarkami posypanymi obficie oregano, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Przykrywamy ponownie plastrami mozzarelli.
Kiedyś jadłyśmy takie zapiekanki warzywne ale z kozim serem i było przepysznie :D
OdpowiedzUsuńTakie dwie nieszczęśliwe cukinie mam, czekające na...coś :)
OdpowiedzUsuńI chyba dziś nadszedł ich dzień...się zapieką :)