Bonduelle kukurydza złocista, wykorzystywana w kuchni do wielu potraw ale głównie do sałatek lub pizzy. Ja postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję placuszków z dodatkiem kukurydzy tym razem w połączeniu z cukinią. I wiecie co?!
Jak zawsze okazał się to strzał w 10! Polecam wypróbować ;)
A czy wiesz,że... Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.
Składniki:
1 duża cukinia lub 2 małe
1 cebula
5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
2 jajka
1/2 puszki kukurydzy konserwowej Bonduelle
świeże zioła
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami jeśli są, jeśli jednak używamy młodej cukinii nie musimy nic wydrążać. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę szatkujemy na drobną kostkę, dodajemy do cukinii razem z jajkami, ziołami i przyprawami. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Kukurydzę blendujemy i łączymy z mąką. Następnie mieszamy całość łyżką. Masa na placki powinna być dość gęsta, jeśli zachodzi potrzeba dodajemy więcej mąki.
Smażymy placki na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.
Wygląda przepięknie! Aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Słodziutka kukurydza musi w nich rewelacyjnie smakować :)
OdpowiedzUsuń