poniedziałek, 19 czerwca 2017

Placuszki z kukurydzy konserwowej Bonduelle

Najsmaczniejsza złocista kukurydza obchodzi właśnie swoje 25 urodziny. W ten szczególny czas zapraszają do podzielenia się Waszą historią z Bonduelle. Jeśli macie ulubione danie z warzywem Bonduelle albo po prostu jecie kukurydzę prosto z puszki, podzielcie się tym z nami :) 
Najciekawsze i najsmaczniejsze historie wygrają kulinarne nagrody! 
Te kilka zdań można przeczytać na stronie Bonduelle, ja skorzystałam z zaproszenia i przygotowałam placuszki kukurydziane, podane z sosem ajvar oraz sosem czosnkowym. Podobno niebo w gębie ;)


Składniki:

1 puszka kukurydzy 
150 g sera żółtego
garść natki pietruszki
opakowanie serka wiejskiego
3 łyżki mąki kukurydzianej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia



Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę Bonduelle, natkę pietruszki, serek wiejski oraz mąki, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki pod przykryciem pokrywką na złoty kolor z obu stron. Przykrycie u mnie było konieczne, ponieważ bardzo strzelał tłuszcz. Podajemy na ciepło z dodatkami i sosem.







Czy wiesz, że?
Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe.

Bonduelle - od 25 lat z Wami

3 komentarze:

  1. Ciekawa opcja! Uwielbiam kukurydzę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny łącznik w postaci serka wiejskiego. Bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń