09 grudnia

Sałatka ziemniaczano jajeczna z tatarem śledziowym SEKO

Święta: niekończący się temat ;) Uwielbiam wracać do starych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w obieg poszła sałatka ziemniaczana ze śledziem. Z podanych składników powstała szybka sałatka dla 3 osób.

Raz, dwa i gotowa! 
W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę!


Składniki:
opakowanie śledzi SEKOja wykorzystałam
2 opakowania gotowego już tatara ze śledzia SEKO
3 ziemniaki
1 jabłko
3 jajka
5 łyżek majonezu
1 łyżeczka koperku
sól i pieprz do smaku
szczypiorek


Przygotowanie:
Śledzie przedkładamy do miski, chyba że pracujemy z innymi śledziami to wtedy odsączamy i kroimy w drobne paski.
Tatar ze śledzia od firmy SEKO to duże, chrupiące kawałki warzyw połączone z solonym mięsem śledzia w gramaturze 100 g.
 Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy również w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. 
Wszystkie składniki musimy połączyć, dodajemy majonez, przyprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.



Dodaję przepis do akcji na FB Błyskawiczne piątki.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger