Zapewne na fan page-u widzieliście już ten torcik, więc teraz przyszła pora na przepis.
Tort powstał z okazji moich urodzin i jest połączeniem moich ulubionych smaków:
kokosu i truskawek! Niebo w gębie! Poza tym uwierzcie mi że przygotowanie jego jest banalnie proste ale za to bardzo efektowne.
Podstawa to jak zawsze puszysty biszkopt.
Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" na Facebooku.
8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki
1 łyżka cukru waniliowego
opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
300 ml śmietanki 30%
opakowanie żelatyny na 0,5 l płynu
100 ml wody
4 łyżki cukru pudru
duuużo truskawek
Przygotowanie:
Biszkopt: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej,
nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne miseczki. Białka w dużą miskę do ubijania, żółtka w małą miseczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy.
Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.
Do tego tortu używamy 2 tortownic o różnych rozmiarach.
Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy.
Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.Duża tortownica będzie spodem więc tam powinniśmy włożyć masę na wysokość max 3 cm. Biszkopt urośnie. Mniejsza tortownica to góra biszkoptu, przedkładamy tam pozostałą masę. Ten biszkopt będziemy kroić na 2 blaty.
Biszkopty pieczemy razem, w moim piekarniku obie tortownice zmieściły się na 1 poziomie, piekłam je w temperaturze 160 º C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół. Ten większy biszkopt, który będzie spodem wyjęłam po 20 minutach.
Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy blaty.
Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody, po przestudzeniu mieszamy z mlekiem kokosowym oraz ubitą na sztywno śmietanką z cukrem pudrem.
Masą przekładamy każdy blat oraz wierzch tortu, wcześniej nasączamy blaty biszkoptu. Umyte, oczyszczone i osuszone truskawki układamy na masie tortu. Chłodzimy w lodówce do stężenia masy.
Wypiekały ze mną :
A w przekroju na pewno wygląda jeszcze genialniej :D
OdpowiedzUsuńJak truskawkowo :)Pysznie tu u ciebie. Dziękuje za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńPiękny i bardzo truskawkowy torcik. Dziękuję za wspólną zabawę z truskawkami w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńBosko się prezentuje! Dzięki Kochana za wspólny, truskawkowy weekend :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólną truskawkową akcję!
OdpowiedzUsuńjak pięknie wygląda !
OdpowiedzUsuńSmakowitości, cudo :-) Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńCzy szklanka u Pani ma 250ml.? Od niepamietnych czasow mieszkam w Holandii i opakowanie zelatyny nic mi nie mowi -prosze dokladniej okreslic jej ilosc.Z gory dziekuje.
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
Usuńtak szklanka w moich przepisach ma 250 gram. Jeżeli chodzi o ilość żelatyny to w Polsce opakowania na 500 ml mają 10g.