03 lutego

Bezglutenowe pancakes z mąki ryżowej

Genialnie prosty i smaczny przepis na bezglutenowe pancakes. Takie placuszki polecają się dla małych i dużych, co kto woli. Z przepisu wychodzi sporo placuszków w zależności od wielkości porcji jaką nałożycie na patelnię. W tym przepisie możemy modyfikować mąki np.zamiast całej szklanki mąki ryżowej dopełniamy mąką gryczaną a zamiast maślanki dajemy jogurt grecki.
Przepis jest naprawdę świetny!

Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 jajko
1 banan
3/4 szklanki jogurtu smakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego



Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miksera/dzbanka od blendera lub po prostu do szerokiej miski i miksujemy żeby połączyć wszystkie składniki. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzana patelnię i smażymy z dwóch stron kilka chwil. Przewracamy placki na drugą stronę gdy tylko na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger