pęczek szparagów
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki świeżego koperku
4 duże ziemniaki
łyżka masła
bulion lub woda + piramidka smaku, czyli naturalna mieszanka ziół
Przygotowanie:
Szparagi kroimy w mniejsze kawałki, razem z tymi zdrewniałymi końcówkami. Podsmażamy na maśle ok 5 minut.
Ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w mniejsza kostkę, zalewamy ok 1 litem bulionu (mięsny, warzywny) lub wodą. Jeśli użyjemy samej wody należy dorzucić do zupy mieszankę aromatycznych ziół.
Pod koniec gotowania do zupy dodajemy podsmażone szparagi (3/4 całej porcji), posiekany koperek i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Pozostałe szparagi miksujemy na gładko i dodajemy do zupy jako zagęstnik. Dzięki zmiksowanym szparagom, zupa będzie miała lekko zielony kolor i konsystencję kremu.
Cudna zupa!
OdpowiedzUsuńSzparagi rządzą.
Super propozycja ❤️ ja bym do tego jeszcze zmiksowała na krem bo ostatnio bardzo przepadam 😊 zapisane, skorzystam ❤️
OdpowiedzUsuńdokładnie ja też bym zrobiła z tego krem ;) i dorzuciła groszek ptysiowy :) ale to połączenie smaków bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny przepis ❤️takuehi połączenia nie próbowałam! Jestem ciekawa jak smakuje.
OdpowiedzUsuńSzparagi i mleczko kokosowe? To musi być niesamowicie pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńNo szparagów w takim wydaniu, to ja jeszcze nie jadłam! Zapowiada się super :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany ! Muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń