11 maja

Grillowane szparagi, kurczak i placuszki ziemniaczane


Grillowane szparagi, kurczak i placuszki ziemniaczane
Składniki na 2 - 3 osoby:
1 duża pierś z kurczaka
1 pęczek szparag
3 duże ziemniaki
jajko
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
olej


marynata do kurczaka oraz szparagów:
wędzona ostra papryka
słodka papryka
łyżka miodu
olej
pieprz ziołowy




Przygotowanie: 
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, wycinamy 2 lub 3 plastry mięsa.
Na około 2-3 godziny przed grillowaniem marynujemy kurczaka i szparagi. Po tym czasie grillujemy go na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu elektrycznym lub tradycyjnym ale wtedy używamy aluminiowej tacy. Grillujemy kilka minut do zarumienienia skórki na złoto.

Na tej samej patelni grillujemy szparagi, maksymalnie 2 minuty z każdej strony.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na wszystkich 3 rodzajach oczek, żeby w środku były mięsiste ale też chrupkie na zewnątrz. Odlewamy wodę i dodajemy jajko, czosnek, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie i smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Szparagi serwujemy z łyżką sosu beszamelowego (klik).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger