07 czerwca

Lody z białą porzeczką, cytryną i miętą

Bez maszynki, bez dziwnych składników, konserwantów i polepszaczy smaku. 
Domowe, proste i szybkie jeśli nie będziemy liczyć czasu mrożenia ;) 

Na mleku, na śmietance, na wegańskim jogurcie, z mięta, bazylią czy z rozmarynem, każde smaczne i wyjątkowe. Lody zrobione w domu to świetna sprawa, możemy się bawić smakami, łączyć, mieszać, miksować, tam dodać, tu ująć. 
Takie domowe pięknie wyglądają i pięknie pachną! Nie można kupić tego w żadnym sklepie! 


Składniki:
sok z 2 cytryn
skórka z 1 cytryny 
2 - 3 łyżki stewii 
200 ml śmietanki 36% 
250 gram mascarpone 
2 garści białej mrożonej porzeczki 



Przygotowanie: 
Z podanych składników otrzymamy około 1000 ml lodów. 
Śmietankę i mascarpone chłodzimy w lodówce. Cytryny bardzo dobrze umyjemy. 
Skórkę z 1 cytryny ścieramy na tarce. Sok wyciskamy. 
Najlepiej przecedź go dodatkowo przez sitko, by wyłapać wszystkie pestki. 
Śmietankę łączymy z mascarpone. Na początku ubijamy mikserem na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając je. Po kilku minutach dodajemy stewię ciągle miksując dodajemy sok 
z cytryny. Na koniec łączymy wszystko zamrożoną białą porzeczkę i mieszamy łyżką. 
Wkładamy do zamrażalnika lub maszynki do lodów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger