14 maja

Karpatka

Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta tzw. parzonego przełożonego kremem budyniowo-maślanym. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Tak niepozornie wyglądające ciasto a przyprawić nas może niekiedy o zawał serca ;) a już naooewno o trochę nerwów. Te fale czy góry jak widać nie są wbrew pozorom łatwie do upieczenia. 

Składniki na ciasto parzone:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka



Przygotowanie:
Masło i wodę rozpuszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej masy odchodzącej od brzegów garnka. Studzimy.
Po całkowitym przestudzeniu wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym jajku. Powinna nam powstać gładka masa, klejąca się. Gotową masę podzielić na 2 części, lub też pieczemy w jednej dużej formie np. na blaszce od piekarnika a po upieczeniu dzielimy na pół.
Możemy blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub też wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto jest lepiące ale takie ma być, możemy zwilżyć szpatułkę wodą żeby lepiej rozsmarować ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. Studzimy.


Składniki na krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
1/4 szklanki cukru
750 ml mleka
200 g miękkiego masła


dodatkowo:
cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:
Gotujemy 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) mieszamy 
z 2 budyniami i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń, następnie przygrywamy ściereczką lub przykrywką i studzimy. 
W misie miksera umieszczamy masło, ucieramy do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodajemy budyń, po łyżce, cały czas miksując. 
Gotowy krem maślano – budyniowy wykładamy na jeden upieczony wcześniej błat ciasta, przykrywamy drugim. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin..

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger