Alternatywa dla gołąbków, gęsta, sycąca zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna!
500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki
1/2 główki włoskiej kapusty
100 g ryżu jaśminowego
200 g koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
ok 3 litrów wody
4 łyżki oliwy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki cukru
pieprz czarny
sól
świeży koperek i natka pieruszki
Przygotowanie:
Kapustę włoską szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone,
mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
Do gotującej się wody wrzucamy mięso oraz ryż. Gotujemy kilka minut.Teraz dodajemy
kapustę i marchewkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość kapusty.
Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki i/lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz