15 listopada

Drożdżowe rogale expresowe

Witajcie! Zapraszam Was po nowy, słodki przepis. 
Długo musieliście czekać, ściemniać nie będę po prostu ze względu na charakter mojej pracy latem nie miałam czasu dla bloga, oczywiście mogłam zarywać noce ale myślę że przerwa nikomu nie zaszkodziła. Wracam powoli, za to z nową świeżością, energią i przepisami. 
Pierwszy wpis dedykuję rogalikom, w moim przepadku a'la marcińskie gdyż z masą z białego maku, z tym że ciasto drożdżowe, a nie półfrancuskie.
Ciasto jest świetne, szybkie w przygotowaniu i extra się z nim pracuje. Testowałam dla was 3 razy z różnymi zawartościami bułeczek, były zawijańce z serem, rogale z marmoladą i rogaliki z białym makiem. Za każdym razem ciasto wychodziło takie samo, śmiało łapcie przepis i testujcie.

Składniki: 
1 kg mąki
80 gram drożdży
3/4 szklanki oleju czyli ok 190 ml
2 szklanki mleka czyli 500 ml
3 żółtka
1/2 szklanki cukru 
szczypta soli




Przygotowanie:
W rondelku który zmieści 500 ml płynu podgrzewamy mleko kilka minut, do momentu kiedy będzie lekko ciepłe, wsypujemy cukier i dodajemy rozkruszone drożdże. Zdejmujemy oczywiście z ognia 
i zostawiamy na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. 

W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski i odmierzamy pozostałe składniki. Po 15 minutach do naszego rondelka z rozczynem dodajemy żółtka i olej. Mieszamy dokładnie trzepaczką, bądź mikserem na niskich obrotach.
Płyn wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto w misce. Następnie przekładamy na stolnicę, zagniatamy ponownie kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. 

Formujemy drożdżówki rogale, czy co tam chcemy. 
Żeby uformować rogala dzielimy ciasto na 3 części, każdą z części wałkujemy na duży cienki okrąg, nożem do pizzy dzielimy na 8 kawałków/ trójkątów. Na każdy kawałek nakładamy farsz i zawijamy.
Rogale pieczemy 15-20 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni, ustawiając grzałkę góra-dól.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger