Wspaniały, esencjonalny sos paprykowy do słoików, który można używać na kanapki, do mięs, placków, czy na pizzę. Możemy go zrobić w wersji łagodnej i na ostro. Dziś przedstawiam przepis na ostro. Zróbcie dużo, zapewniam że zimy nie przetrwa ;)
3 kg papryki czerwonej
250 g papryczki chili (u mnie czereśniowa)
3 główki czosnku
1 szklanki octu
2 szklanki oleju
3 łyżki soli
500 g cukru
400g koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Paprykę czerwoną i chili myjemy, oczyszczamy z nasion, a czosnek obieramy ze skórki.
Wszystko przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa o małych oczkach.
Zmielone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. W tym czasie papryka zmięknie i połączy się z przyprawami.
Przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz