Dziś mam dla Was przepis na bardzo eleganckie i efektowne czekoladki - trufle czekoladowe,
na bazie serka mascarpone i czekolady. Stopień przygotowania jest bardzo łatwy
a wygląd i smak jak z najdroższej cukierni ;)
Składniki:
100 gram mlecznej czekolady
100 gram gorzkiej czekolady
250 gram mascarpone
ok 80 gram herbatników
po 50 gram kakao, amarantusa ekspandowanego i wiórek kokosowych
lub innych ziaren do obtoczenia trufli
Przygotowanie:
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Następnie czekoladę przekładamy do większej miski, cały czas mieszając aby czekolada trochę przestygła i stężała. W kolejnym kroku dodajemy mascarpone i pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki. Mieszamy dokładnie.
Masę musimy najpierw dobrze schłodzić, robimy to przez kilka godzin w lodówce
lub ok 30 minut w zamrażarce. Po tym czasie ze schłodzonej masy formujemy kuleczki
wielkości orzecha włoskiego. Trufle musimy szybko uformować i obtoczyć w kakao i/lub ziarnach ponieważ szybko stają się miękkie i lepkie. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz