poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sos czosnkowy

Jeden z najpowszechniejszych ale też najlepszych sosów do dań na zimno ;-) w moim przepisie w wersji totalnie fit zero tłuszczy, zero majonezu ;-)

Składniki:
- 1 mały gęsty jogurt naturalny, może być grecki
tylko musimy pamiętać, że on jest tłusty
- 5 dużych ząbków czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Wykonanie:
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do jogurtu doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe. Można dodać odrobinę świeżych ziół ale bez jest również wyśmienity.


2 komentarze:

  1. Ja robię sos czosnkowy na jogurcie greckim light i z duuużą ilością świeżego, siekanego koperku. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba każda wersja jest idealna, tego sosu nie da się popsuć ;-)

      Usuń