15 kwietnia

Ciasteczka - Mini mazurki


Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
250 gram masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 plaska łyżeczka sody



Przygotowanie:
Wymieszać obie mąki. Do garnka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy,dodajemy cukry oraz sodę. Mieszamy aż się rozpuszczą. Do mąki dodajemy masło o temperaturze pokojowej, chwile zagniatamy a następnie po troszku dolewamy mleko. Wyrabiamy 10-15 minut, ciasto ma być plastyczne. Ciasto dzielimy na kilka części, placki rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów. Wycinamy różne kształty, u mnie królowały wzory Wielkanocne. Układamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 0,5 cm. Widelcem robimy dziurki, tak jak w przypadku kruchego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy 15 minut na złoty kolor.




Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .
--

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger