piątek, 19 sierpnia 2016

Tagliatelle z sosem chili con carne

Kilka dni temu przywędrowała do mnie od Lubelli mega paka, w skład której wchodziły rożne rodzaje makaronu i mąki. Uwielbiam makarony więc od razu wiedziałam jak je wykorzystać jedne z warzywami, inne z sosem carbonara, a jeszcze inne bolognese. 


Największym wyzwanie okazał się dla mnie makaron tagliatelle, najczęściej królował z sosem kurkowym ale nie tym razem;) 


Sami zobaczcie co przygotowałam...



Składniki:
200 gram makaronu tagliatelle Pełne ziarno Lubella
 litry wody do ugotowania makaronu
słoik sosu chili con carne Uncle Bens
1 papryka
kawałek cukinii
2 pomidory
1 mała cebula
mały kalafiorek lub kilka różyczek
3 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii
sól, pieprz, świeża natka pietruszki
kilka świeżych pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja gotowałam 8 minut we wrzącej wodzie.

Paprykę i cukinię oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w 8, a cebulkę siekamy. Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki.

Kalafiora obgotowujemy we wrzątku do tzw. al dente. A pozostałe warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym. Zalewamy sosem chili con carne, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron układamy na talerzu, polewamy sosem warzywnym, na wierzch układamy różyczki kalafiora, pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki.





5 komentarzy: