27 sierpnia

Lody jeżynowe

Sezon na jeżyny trwa, więc skoro było już ciasto jeżynowe z patelni to teraz pora na lody. A że pogoda nam sprzyja to będzie dużooo lodów. 

Moje lody są akurat z maszynki, ale bez też możecie wykorzystać ten przepis. Wystarczy mieszankę lodową miksować co 30 minut aby nie wytrąciły się kryształki lodu.

Składniki:
300 g świeżych jeżyn 
1 łyżka soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki 30%
200 g cukru

Przygotowanie:
Jeżyny miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko, aby usunąć te drobne pesteczki. Do musu dodajemy sok z cytryny i cukier, ponownie blendujemy.  Dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy dokładnie. schładzamy około 2 godzin w lodówce.

Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszynki do lodów i dalej postępujemy według instrukcji producenta. Robimy lody ;) U mnie trwa to około 40-60 minut. Przekładamy do pojemniczka i przechowujemy z zamrażarce, chyba ze zjemy wszystko na raz;)


6 komentarzy:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger